Geeft kinderen de ruimte!
Kinderdagverblijf "De Speelhoeve"

Algemeen beleid

Veiligheid en Gezondheid
Kinderdagverblijf De Speelhoeve wil het kind graag een veilige gezonde omgeving bieden. Deze punten vormen dan ook belangrijk uitgangspunten bij de inrichting van de ruimtes, de voeding, de activiteiten en de regels en protocollen die we hanteren.  Het beleid omtrent veiligheid en gezondheid is in een beleidsplan vastgelegd.

Omgeving
Zo besteden we veel aandacht aan de omgeving waarin we de kinderen opvangen. Deze is schoon en opgeruimd. In alle ruimtes zijn ramen aanwezig die open gezet kunnen worden, waardoor er voldoende geventileerd kan worden. We houden rekening met de lichtinval en de sterkte van het kunstlicht, vooral voor de baby’s, die immers veel omhoog kijken. Per groep zijn er twee slaapkamers en ieder kind slaapt in een eigen bedje met schone lakens en eigen slaapzakje. Komt u Kinderdagverblijf De Speelhoeve bezoeken, dan wordt u verzocht overschoenen aan te trekken of uw schoenen uit te doen, zodat u geen vuil van de straat mee naar binnen kunt nemen. Een groot deel van het leven van kinderen speelt zich immers af op de vloer.

Voeding
Kinderdagverblijf De Speelhoeve besteedt veel aandacht aan voeding en gebruikt uitsluitend verse producten. Alle voeding is afgestemd op de leeftijd van de kinderen. De kinderen krijgen elke dag vers fruit (fruithapje) en bruin brood, melk of karnemelk. Verder krijgen de kinderen water en/of  thee (zonder suiker). Wanneer een kind specifieke voeding nodig heeft in verband met een allergie, dan dienen de ouders dit zelf mee te geven.

EHBO
Alle leidsters van Kinderdagverblijf De Speelhoeve zijn op dit moment in het bezit van een (Kinder) EHBO-diploma. We gaan zeer zorgvuldig om met ziektes en zijn erop gespitst vroegtijdig problemen te herkennen. Op de website staat een link naar een overzicht van de meest voorkomende infectieziekten op kinderdagverblijven .

De bovengenoemde voorbeelden zijn maar een greep uit de vele voorzorgsmaatregelen, regels en protocollen die Kinderdagverblijf De Speelhoeve hanteert met het oog op de gezondheid van de kinderen. Wilt u meer weten over bepaalde aspecten, dan vertellen we u daar graag over.

Hygiëne
Hygiëne speelt op de dagverblijven een belangrijke rol. Kinderdagverblijf De Speelhoeve is constant bezig de hygiëne op het hoogste niveau te houden. Door nalatigheid van voorschriften met betrekking tot hygiëne, bestaat immers de kans dat het dagverblijf onnodig levensvoorwaarden creëert voor bacteriën en virussen. Een kinderdagverblijf kan niet uitsluiten dat een kind geen enkele bacterie of virus via het dagverblijf oploopt, maar een kinderdagverblijf kan wel veel onnodige overdrachten voorkomen. Door goed te letten op de algehele hygiëne kan worden voorkomen dat veel ziektekiemen de kans krijgen voort te bestaan.

Bij het betreden van het kinderdagverblijf wordt u verzocht overschoenen aan te trekken of uw schoenen uit te doen. Op deze wijze blijft het dagverblijf schoon en wordt er geen vuil van buiten meegenomen.

Het kinderdagverblijf wordt iedere dag schoongemaakt en gedweild. De kinderen kruipen en spelen voor het grootste gedeelte van de dag op de vloer. Het is dan ook belangrijk dat de vloer schoon is.

Na elke verschoning van de kinderen wassen de leidsters hun handen. Kinderen die zelf naar het toilet gaan, wassen hun handen zelf. Ook na het buiten spelen worden de handen gewassen. Tijdens de bereiding van het eten worden altijd eerst de handen gewassen. Voor en na het fruithapje en/of de broodmaaltijd worden alle handjes en gezichtjes van de kinderen gewassen met een eigen washandje.

Pedagogische doelen
In het Pedagogisch beleidsplan worden de vier centrale pedagogische doelen beschreven  en nader geconcretiseerd. Deze doelen zijn:
• het bieden van emotionele veiligheid;
• het bevorderen van de persoonlijke competentie;
• het bevorderen van de sociale competentie;
• het bevorderen van de morele competentie, de overdracht van normen en waarden.


Kinderdagverblijf "De Speelhoeve"